Tieslietu ministrs ar padotības iestāžu vadītājiem pārrunā nozares aktualitātes

Tieslietu ministrs ar padotības iestāžu vadītājiem pārrunā nozares aktualitātes

Piektdien, 25. janvārī, tieslietu ministrs Jānis Bordāns kopā ar tieslietu sistēmas iestāžu vadītājiem pārrunāja aktualitātes to atbildības jomās.

Ministrs tikšanās laikā uzsvēra, ka nozīmīgu lomu iestāžu darbā nosaka rūpīga prioritāšu izvērtēšana un konkrētās jomas stratēģisks redzējums: “Esmu gatavs aktīvi sadarboties un sniegt atbalstu katras iestādes prioritāšu īstenošanā. Mūsu mērķis ir kopīgā un saskaņotā darbā stiprināt tiesiskumu, caurspīdīgumu visos procesos, turpināt tieslietu sistēmas modernizēšanu, efektivizēšanu un nodrošināt tās pieejamību sabiedrībai.”

Kā vienu no būtiskiem uzdevumiem tieslietu ministrs atzīmēja sabiedrības informētības veicināšanu un interešu ievērošanu, uzsverot VSIA “Latvijas Vēstnesis” lomu Nacionālās drošības koncepcijas kontekstā: “VSIA “Latvijas Vēstnesis” ir būtiska valsts informācijas tehnoloģiju kritiskās infrastruktūras informēšanas pasākumu sastāvdaļa, jo “Latvijas Vēstnesis” ir Latvijas Republikas oficiālais izdevējs, kas veic valsts funkciju – nodrošina oficiālo publikāciju un sistematizē tiesību aktus. Tā darbība nodrošina iedzīvotājiem tiesības būt informētiem par savām tiesībām, pienākumiem un atbildību. Savukārt “Latvijas Vēstneša” portāls ir uzticams valsts pārvaldes komunikācijas kanāls saziņā ar sabiedrību, kas veido saruntelpu valsts attīstībai.”

Ziņojot par paveikto, Maksātnespējas kontroles dienesta direktore Baiba Banga uzsvēra, ka maksātnespējas jomas pilnveidošanas priekšlikumi, kuri tika izstrādāti Jāņa Bordāna vadībā jau 2014. gadā, šo gadu laikā praktiski ir īstenoti. Šobrīd ir pastiprināta maksātnespējas procesa administratoru uzraudzība, pārstrādāts normatīvais regulējums, ieviešot ciešāku un efektīvāku uzraudzību, stingrākus noteikumus par interešu konfliktiem un smagākus sodus par amata pārkāpumiem. Kopumā ir ievērojami nostiprināts maksātnespējas procesa regulējums, tādējādi ierobežojot tā ļaunprātīgas izmantošanas iespējas.

Turpinot pārrunāt būtiskākās izmaiņas sistēmā, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis vērsa tieslietu ministra uzmanību uz nozīmīgiem jaunievedumiem gan uzturlīdzekļu piedziņas procesā, gan uzturlīdzekļu nodrošināšanā, gan to saņēmēju loka paplašināšanā. Ministrs tika informēts par veiktajiem pasākumiem administratīvā sloga samazināšanai, kā arī par regresa kārtībā atgūto līdzekļu apjomu un tā pieaugumu. Cita starpā direktors uzsvēra vienu no parādniekus ietekmējošiem ierobežojumiem – kriminālatbildību, kas paredzēta par personas izvairīšanos no bērnu uzturēšanas un apgādāšanas pienākuma. Būtiski, ka šobrīd, pirmo reizi, pēc kriminālizmeklēšanas un kriminālvajāšanas pabeigšanas, šāda veida lieta ir jau nosūtīta izskatīšanai tiesā.

Tieslietu ministrs sanāksmes noslēgumā izteica gatavību apmeklēt katru iestādi un ar tās vadību pārrunāt iestādes darbības stratēģiju, mērķus un prioritātes.

Sanāksmē piedalījās Tieslietu ministrijas vadība, Datu valsts inspekcijas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Uzņēmumu reģistra, Patentu valdes, Maksātnespējas kontroles dienesta, Valsts probācijas dienesta, Valsts zemes dienesta, Valsts valodas centra, Valsts tiesu ekspertīžu biroja, Tiesu administrācijas, Juridiskās palīdzības administrācijas, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, VAS “Tiesu namu aģentūra” un VSIA “Latvijas Vēstnesis” vadītāji.

Pievienot komentāru