10 mīti par alkoholu, kuriem visi tic, tomēr velti…


Ar alkohola palīdzību var ātri sasildīties
Pie atdzišanas palīdz tikai 50 g stiprinātā dzēriena – ne vairāk! Nākamās alkohola devas pastiprina tikai ādas asinsapgādi. Tā kļūst sārta, un rodas patīkams siltums. Taču šī sajūta ir mānīga, jo šajā gadījumā pastiprinās siltuma atdeve, un organisms sāk atdzist vēl ātrāk. Turklāt subjektīvi cilvēkam saglabājas pilnīgas labklājības sajūta, pat tiktāl, ka viņš var atgulties pasnaust sniega kupenā, un tā arī vairs nepamosties.

Alkohols pastiprina apetīti
Spirtotie dzērieni patiešām izraisa apetīti. Taču vieglu izsalkuma sajūtu provocē tikai stiprie dzērieni, un arī pavisam mazā daudzumā. Runa ir par 20-25 g degvīna, kas iedarbojas uz sāta centru un aktivizē to. Šis process aizņem ne mazāk par 15-20 minūtēm. Tāpēc izdzert “glāzīti apetītei” tieši pirms ēšanas ir pilnīgi aplami, jo pāris sekundēs izsalkums neradīsies, tam ir nepieciešams vairāk laika.

Lasi arī šo: Mediķis atklāj, kas ir tie, kas vismagāk slimo ar COVID-19

Alkoholā nav kaloriju
Alkoholam piemīt augsta enerģētiskā vērtība, turklāt, jo stiprāks dzēriens, jo kaloriju vairāk. Pētījumi ir parādījuši, ka mūsu ķermenis slikti atpazīst kalorijas dzērienos (atšķirībā no ēdiena) un pa taisno tās pārveido taukos.

Vajag nevis uzdzert, bet gan uzkost
Šeit vajadzētu precizēt, par kādu ēdienu iet runa – par aukstajām vai siltajām uzkodām. Aukstās vāji neitralizē spirtu, tas diezgan ātri uzsūcas asinīs. Tas pats notiek, kad cilvēks alkoholam uzdzer. Tā kā šajā ziņā sulas, kompotus, dzērienus var likt vienā līmenī ar augļiem un dārzeņu salātiem.
Siltie un treknie ēdieni, piemēram, zupa vai ragū, ir pavisam cita lieta. Tie nomāc etanola uzsūkšanos, samazina reibumu un tāpēc tiek uzskatīti par labākām uzkodām.

Alkohols paaugstina darbaspējas
Ar to tiek domāta viegla reibuma pakāpe, kuras laikā paaugstinās tonuss un aktivizējas domāšanas procesi. Taču šīs sajūtas ir mānīgas, ko ir pierādījuši Austrālijas zinātnieki. Veicot pētījumus, viņi nonāca pie interesantiem secinājumiem. Izrādās, ka viegli iereibušiem cilvēkiem domāšanas un kustību reakcijas ātrums patiešām var pieaugt. Taču šīs reakcijas bieži var būt kļūdainas. Turklāt pat nelielas alkohola devas pazemina uzmanības koncentrēšanu un pasliktina spriešanas spēju kvalitāti.

Alkohols pazemina asinsspiedienu
Daudzi hipertoniķi domā, ka pazemināt spiedienu var ar alkohola palīdzību. Tas it kā paplašinot asinsvadus…Šajā apgalvojumā ir daļa taisnības – nelielas grādīgo dzērienu devas patiešām atslābina asinsvadu sieniņu tonusu. Taču reizē ar to alkohols paātrina sirds ritmu. Bet arteriālais spiediens vistiešākajā veidā ir atkarīgs no asiņu tilpuma, kas tiek “izgrūsts” asinsritē. Jo lielāks šis apjoms, jo augstāks spiediens. Tāpēc alkoholu nekādā gadījumā nedrīkst uzskatīt par zālēm pret hipertoniju.

TURPINĀJUMU LASI NĀKAMAJĀ LAPĀ:

Pievienot komentāru