7 organisma problēmas, par kurām var liecināt pēkšņi parādījušies zilumi uz ķermeņa

Vai esat dzirdējuši par to, ka zilumi uz ķermeņa reizēm mēdz parādīties pavisam pēkšņi un bez redzama iemesla?! Varbūt arī jums tā ir gadījies?! 

Kāpēc tā notiek un vai ir vērts par to uztraukties?! Esam apkopojuši ārstu viedokļus par to, kas tieši notiek mūsu organismā, ja uz ādas parādās zilumi.

Lai arī kas tas būtu, tam noteikti vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību un pakonsultēties ar speciālistu. Ārstu, kurš nodarbojas ar šādiem jautājumiem, sauc par hematologu.

Lasi vēl: Aplūko savas krūtis! Uzzini, ko tās spēj atklāt par tavu veselības stāvokli!

 

1. Medikamentu lietošana

 

Tādu zāļu lietošana, kas ietekmē asinis, var novest pie vājiem vai spēcīgiem zilumiem. Visbiežāk tie ir antidepresanti, pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, kā arī dzelzs un astmatiskie preparāti.

Viszināmākie medikamenti, kas šķīdina asinis un var novest pie zilumu parādīšanās – aspirīns, kvintons un to analogi.

Ja jūs esat pamanījuši saikni starp preparātu lietošanu un izmaiņām uz ādas, ir vērts vērsties pie ārsta. Iespējams, ka uz kādu laiku nāksies pārtraukt attiecīgo medikamentu lietošanu, lai izslēgtu iekšējās asiņošanas risku.

2. Asins saslimšanas 

Viens no iespējamajiem pēkšņu zilumu parādīšanās iemesliem var būt asins un asinsvadu slimības. Varikoze, Villebranda slimība, trombocitopēnija un leikēmija – šīs slimības liecina par asinsrites problēmām.

Ja esat pamanījuši arī citus brīdinošus simptomus – piemēram, sāpes un pietūkumu kājās , asiņojošas smaganas, sīkus kapilāros punktus uz ķermeņa un deguna asiņošanu, noteikti nekavējoties apmeklējiet ārstu.

3. Barības vielu trūkums

Vitamīni, vitamīni! Mēs rūpīgi sekojam līdzi tam, lai tos pietiekamā daudzumā lietotu bērni, taču paši par sevi bieži vien aizmirstam. Ar pēkšņiem zilumiem organisms norāda uz to, ka tam pietrūkst daži svarīgi elementi.

Vitamīns B12 piedalās asins veidošanā, vitamīns K ir atbildīgs par asinsreci, bet vitamīns C piedalās jaunu audu veidošanā, bez tā asinsvadi kļūst trausli.

Vēl viens ļoti svarīgs elements – vitamīns P. Bez tā netiek ražots kolagēns, kas rada asinsvadu pastiprinātu trauslumu. Tas nozīmē to, ka papildus zilumiem pasliktinās arī ādas stāvoklis.

Elements, kura balanss organismam ir vienkārši nepieciešams – dzelzs. Tā pārdozēšana un arī trūkums ietekmē kapilārus.

Nesteidzieties sākt lietot uztura bagātinātājus. Vispirms pilnīgi noteikti pārskatiet savu uzturu un nododiet analīzes uz vitamīnu deficītu.

Vitamīns P ir svaigā zaļajā tējā, ābolos, ķirbjos un ķiplokos. Vitamīns K ir banānos, olās, riekstos un treknās zivīs. B12 ir sastopams liellopu aknās, zivīs, sierā un zaļajos salātos.

4. Spēka treniņi, smagumu celšana 

Smagumu celšana ir sekundārs zilumu parādīšanās iemesls. Tas nozīmē, ka kapilāri jau ir vāji, un fiziskā slodze to parāda. Pārāk liela fiziskā slodze var izraisīt arī pilnīgi veselu kapilāru plīsumu.

Tādi zilumi var parādīties pat bērniem, jo smagas skolas somas ir mūsdienu realitāte.

Tiek uzskatīts, ka zilumi, kas radušies šī iemesla dēļ nav bīstami, taču tie pilnīgi noteikti liecina par to, ka jūsu izvēlētā fiziskā slodze jums nav pa spēkam.

5. Hormonālie traucējumi

Attēlu rezultāti vaicājumam “estrogen”

Hormonālās “šūpoles” ir ļoti biežs zilumu parādīšanās iemesls. Tie rodas, ja organismā ir par maz estrogēna.

Tāda situācija ir iespējama menopauzes, hormonālo preparātu lietošanas un grūtniecības laikā. Nepietiekams estrogēna daudzums ļoti būtiski vājina asinsvadus, bet kapilāru sieniņas var tikt bojātas praktiski bez liekas piepūles.

6. Vecuma izmaiņas

Ļoti bēdīgs, bet dabisks iemesls, kuru piemin ārsti – ar vecumu saistītās izmaiņas organismā, kapilāru nodilums. Asinsvadu sistēma tiek novājināta, jo ar laiku audu elastība samazinās.

Jāpiemetina, ka šādi zilumi parasti parādās uz kājām, taču bieži vien tie tomēr rodas no nelieliem triecieniem, kuriem jauna āda vienkārši nepievērstu uzmanību.

7. Cukura diabēts

Attēlu rezultāti vaicājumam “cukura diabēts”

Cukurs un asinis – tās ir pirmās asociācijas, pieminot šo slimību. Diabēts negatīvi ietekmē asinsrites sistēmas procesus, tāpēc zilumi parādās ļoti viegli, turklāt tie var būt arī kā brīdinājuma signāls tam, ka cukuru diabēts sāk attīstīties.

Citi simptomi – netipiskas slāpes, slikta brūču dzīšana, ātrs nogurums un periodiska redzes neskaidrība, iespējami arī balti plankumi uz ādas.

Lasi vēl: 9 sāpju veidi, kuri tiešā veidā ir saistīti ar jūsu emocionālo stāvokli

Pievienot komentāru