Frāzes, kas nogalina laulību


Daudzi no mums šīs frāzes lieto katru dienu, tādējādi pakāpeniski izjaucot attiecības. Jūs taču nevēlaties visu sabojāt? Tad uzziniet, kādas frāzes nekādā gadījumā nevajag teikt attiecībās ar savu partneri!

“Tu nekad nemazgā traukus. Viņi jau ir pārvērtušies par instalāciju”
Pirmkārt, intonācija. Apvainojumi prasa aizsargāties, uzbrukums – pretoties. Sajūtat dinamiku? Jūs esat kā bundzinieks, kurš sākumā dod ritmu visai dziesmai. Tālāk jau trauki būs aizmirsti, bet gribēsies apspriest arī citas tēmas, bet jūsu saziņas ritms jau paliks tāds pats: “Uzbrūku, aizstāvies!”

Otrkārt, vārds “nekad”, kas jūsu sarunās nedrīkstētu skanēt, tāpat kā “vienmēr”, “vispār”, un “tu vienmēr”, stāsta Samanta Rodmane (Samantha Rodman), psiholoģe no Tahoma – parka (Merilenda).

“Tu esi slikts tēvs/nederīgs mīļākais”
Tādus vārdus ir grūti aizmirst. Kāpēc? Mēs esam pienākuši parāk tuvu lomām, ar kurām partneris sevi identificē kā personību. Šīs lomas vīrietim ir ļoti svarīgas, tās labāk neapšaubīt. Vienmēr ir cits veids – var pateikt, piemēram: “Es nopirku biļetes uz kino, mūsu meitenēm tā patīk ar tevi kopā skatīties jaunas filmas”, iesaka Gerijs Ņūmans (Gary Newman), psihoterapeits no Maijami, Arizonas.

“Tu runā tieši tāpat, kā tava māte”
Jūs ieejat teritorijā, kura jums nepieder. “Rīts, saule, mamma cep pīrādziņus…” Kāda saulaina ainiņa. Tāda frāze var skanēt tikai vienā gadījumā – ja tā tiek izrunāta ar apbrīnas pilnu intonāciju. Un liekas, ka mēs esam novirzījušies no sarunas tēmas, atgādina Šerona O’Nīla (Sharon O’Neil), ģimenes psihoterapeite. Jūs tagad esat divatā. Atcerieties, cik ļoti jums pazīšanās sākumā to gribējās – vienkārši palikt divatā, un, lai neviens jums netraucētu. Tad, kāpēc padarīt jūsu sarunu pārāk pārpildītu?

“Nevaru ciest, kad tu tā dari” (pateikts skaļi, viņa draugiem vai ģimenei klāt esot)
O, šis ir pilnīgs un absolūts NĒ laulībai. Atcerieties un nekad tā nedariet, saka Bekija Vetstouna (Becky Whetstone), ģimenes terapeite no Litlrokas, Arizonā. Tā vīrieši ir iekārtoti. Pasakiet šo pašu frāzi divatā, un jūsu partneris mierīgi to uzklausīs. Problēma jau nav pašā frāze, bet gan tajā, ka jūs paziņojat par savu naidu klāt esot tiem, kuri uzskata jūs par vienu veselu un kuru viedoklis vīrietim ir ne mazāk svarīgs.

Domā, ka esi labāks par visiem?”
Dubulta indes deva vienā frāzē. Jūs šaubāties par jūsu partnera vērtīgumu un turklāt vēl “lasāt” viņa domas galvā, skaidro Bekija Vetstouna. Un liekas, tas bija sarkasms?

“Negaidi mani”
Vispār jau nekaitīga frāze, bet to pārāk bieži pirms gulētiešanas nevajadzētu teikt. Neatstājiet jūsu partneri īsināt laiku to cilvēku sabiedrībā, kuri atradīs gan laiku, gan patīkamus vārdus viņam – pietiek tikai ieslēgt portatīvu datoru…

“Tu ko, esi pieņēmies svarā?”
Tā ir nekonstruktīva kritika. Bet kritikai attiecībās ir jābūt konstruktīvai, atgādina Bekija Vetstouna. Vīrietim tas ir divkārt nepatīkami, jo viņš taču, stāvot pie spoguļa, ir ar sevi pilnībā apmierināts.

“Tu nedrīksti tā domāt”
Jūs gribat pateikt, ka viņš nedrīkst darīt to, par ko jūs nevarat zināt. Vīrietim nav nekā pazemojošāka. Pamēģiniet viņu saprast vai arī pajautājiet, kāpēc viņš ir tik sarūgtināts, bet tikai nesakiet “tev nevajag raizēties”, iesaka Samanta Rodmena.

“Es viņu gandrīz nepazīstu – mēs vienkārši strādājam kopā”
Pirmkārt, neattaisnojaties! Otrkārt, jūs taču ziniet, ka tā nav taisnība, un jums viņš patīk. Jūsu laulības gadu laikā neizbēgami radīsies simpātijas pret kādu no kolēģiem – gan jums, gan jūsu vīram. Labākais variants ir pateikt: “Jā, tas skan smieklīgi, bet man ir iepaticies mūsu jaunais pārdošanas menedžeris. Kad viņš sāk jokot, viņš man atgādina tev un tavu humoru”, – stāsta seksa treneris Robins Valgasts (Robin Wahlgast). Atklātība par neērtām tēmām, nevis noklusēšana ir labākā taktika attiecībās.

“Kā tu domā, es esmu palikusi resnāka?”
Viens no visdīvainākajiem jautājumiem lielajā dīvainību sarakstā, kas nāk līdzi laulībām, atzīmē Robins Valgasts. Ko jūs patiesībā gribat pateikt? “Es zinu, ka esmu pieņēmusies svarā. Es esmu nelaimīga, un vēlos, lai tu pateiktu, ka ar mani viss ir kārtībā, un, ka es pat labāk izskatos. Bet es vienalga zinu, ka tā nav taisnība”.

Tādas dialektiskās pretrunas ne katram vīrietim ir pa spēkam, turklāt sanāk, ka jūs uz viņa pleciem uzveļat atbildību par jūsu pašsajūtu. Un pat, ja jūs esat pazīstama ar NLP, jums ir jāzina, ka tāds jautājums, ja to atkārto vairākas reizes, jūsu partnerim pārvērtīsies par apgalvojumu. Un viņš sāks jums piekrist. Bet, ja jums ir paveices ar partneri, tad uz jebkuru atbildi jūs saņemsiet vientiesīgu: “Nu, manu vecenīt, kur nu!”.

Pievienot komentāru