Mannā putras labums un kaitējums

Kopš seniem laikiem mannā putra tika uzskatīta par pārtikas produktu, kurā auga ne viena vien bērnu paaudze. Tagad, daudzi ārsti cenšās pārliecināt, ka mannā putra ir kaitīga bērnu veselībai. Lai noskaidrotu, cik ļoti šis apgalvojums ir pamatots, mums ir jāsaprot bērnu kuņģa darba specifika un mannā putras īpašības.

Kaitējums mannā putrai ir tāds, ka tā satur fitīnu, kas kavē organisma augšanai nepieciešamo vitamīna D un kalcija iesūkšanos. Tāpēc pastāvīgā mannā putras lietošana izraisa kuņģa un zarnu trakta, darbības traucējumus, provocē rahīta parādīšanos, mazina bērna imunitāti.

Otrs trūkums – daudzi bērni, tostarp arī pieaugušie, nepanes vielu, ko sauc par glutēnu. Tieši mannās putras graudos, šīs vielas ir ļoti daudz. Citādāk, to sauc par lipekli, tā dod mīklai elastību, bet maizei kuplumu. Uz nepanesamības fona šiem cilvēkiem rodas celiakija – tā ir diezgan smaga slimība, zarnās beidzas gļotu čaula un nenotiek visu nepieciešamo barošanas mikroelementu, tai skaitā taukvielu, iesūkšanās. Bez celiakijas, glutēns var radīt arī alerģiju.

LASI ARĪ ŠO: Meitenīte 7 gadu vecumā izskatās kā vecmāmiņa. Meitenes liktenis viņas 10 gados

Tomēr mannā putras labums pieaugušajiem vairākkārt tika pierādīts, jo īpaši šī putra ir ļoti veselīga tiem, kuri cieš no dažādām saslimšanām un gremošanas sistēmas problēmām, jo mannā putrai ir mīksta apvalka darbība un tā palīdz nomierināt gastrīta vai kunģa čūlas sāpes un spazmas.

Mannā putras sastāvā ir liels daudzums minerālvielu, olbaltumvielu un vitamīnu, aptuveni 70% cietes, kas tajā saglabājas pat pēc gatavošanas. Mannā putra ir īpaši aktuāla slimniekiem, kuri cieš no organisma izsīkuma vai kuriem ir hroniska nieru mazspēja.
Mannā putra ir īpaši laba pēcoperācijas atjaunošanas periodā, jo savā sastāvā tai ir maz šķiedrvielu.

COMMENTS

Pievienot komentāru