Pirmās kunģa čūlas pazīmes, kuras nedrīkst ignorēt

Kunģa čūla ir hroniska slimība, kas ir grūti ārstējama un to pavada sāpīgi saasināšanās pariodi. Pēdējos gados šī slimība ir palikusi manāmi “jaunāka” un bieži tiek diagnosticēta pacientiem vecumā no 25 līdz 35 gadiem. Agrīnā stadijā tā var attīstīties bez simptomiem un var likties, kas tas ir gastrīts.

Ārsti brīdina, ka kunģa čūla var būt bīstama un attīstīties un pārtapt ļaundabīgā audzējā. Diagnostika agrīnā stadijā ļauj ātri uzsākt ārstēšanu, palīdz izvairīties no operācijas un asiņošanām.
Ieklausoties savā ķermenī var patstāvīgi pamanīt pirmos simptomus un savlaicīgi vērsties pie gastroenterologa, pirms rodas nopietnas komplikācijas.

Pirmie kunģa čūlas simptomi

Statistika rāda, ka līdz 10% cilvēku pusmūža vecumā, kā arī vecāka gada gājuma cilvēki, saskaras ar šo slimību. Kunģa čūla ir patalogija, kurā dažāda lieluma un formas čūlas parādās uz gļotādas virsmas. Tās var asiņot, provocēt sāpes un krampjus, traucējot gremošanas procesus. Daudzi cilvēki pat nenojauš par erozīvā procesa attīstību, simptomus attiecinot uz neregulāru uzturu, saindēšanos, gremošanas traucējumiem pēc uzkodām.
Slimība var noritēt ar saasināšanās periodiem, kas var izraisīt bīstamu kuņģa sienas perforāciju ar masīvu asiņošanu. Progresīvā stāvoklī čūla ietekmē blakus esošos vēdera dobuma orgānus, traucē aizkuņģa dziedzera darbību, barības vadu un zarna trakta augšdaļu. Pirmo simptomu apzināšanās palīdzēs identificēt problēmu agrīnā stadijā.

LASI ARĪ ŠO: Ātrais ābolu pīrāgs

Sāpes pēc ēdienreizēm
Kunģa čūlas veidošanās gadījumā, pēc ēdienreizēm bieži rodas sāpes. Tās atgādina spazmus, kurus papildina vēdera uzpūšanās, mēdz būt sāpes paribē. Tas ir saistīts ar pārtikas gremošanai nepieciešamās sālsskābes izdalīšanos: tā nokļūst uz brūcēm, izraisot nepatīkamas sajūtas un sāpes.

 

Slikta dūša
Kunģa čūlas pazīme ir ilglaicīga sliktas dūšas sajūta. To provocē gremošanai nepieciešamās ķīmiskās reakcijas, ogļskābās gāzes izdalīšanās, kas rodas sālsskābes sadalīšanās procesā. Slikta dūša bieži vien ir novērojama no rīta, pirms ēšanas. Tā remdē ēstgribu un dažreiz to pavada vemšana.

 

Gremošanas procesu traucējumi
Kunģa čūlas saasināšanās laikā cilvēkam mainās gremošanas procesu norite. Papildus sāpēm epigastrālajā apvidū, kļūst biežākas grēmes lēkmes un paaugstinās gāzes izdalīšanās zarnu traktā. Pievērsiet uzmanību vēdera izejas izmaiņām: slimība var izraisīt aizcietējumus, pat ja cilvēks lieto sabalansētu uzturu un ved aktīvu dzīvesveidu.

 

Strauja svara zaudēšana
Nepatīkamas sajūtas, grēmes un sāpes izraisa ēstgribas zudumu. Cilvēks neapzināti samazina porcijas un izlaiž maltītes. Turklāt organisms sliktāk absorbē barības vielas, tāpēc notiek svara zaudēšana. Hronsikās saslimšanas gadījumā, bez ārstēsanas, cilvēkam var attīstīties bīstama anorekcija.
Pirmie simptomi nav izteikti. Simptomu intensitāte ir atkarīga no čūlas atrašanās vietas. Salīdzinoši reti starp simpromiem, kam japievērš uzmanība ir mēles apsarme, pastiprināta plaukstu svīšana un sāpes augšējā vēdera daļā uzspiediena rezultātā.

 

Čūlu provocējošie produkti

Galvenais kunģa gļotādas erozijas cēlonis ir nepareizs uzturs. Daži pārtikas produkti satur vielas, kas maina skābuma pakāpi, radot agresīvu vidi. Lai nesaskartos ar čūlu, izslēdziet no sava raciona:

Spirtu saturošie (alkaholiskie) dzērieni – etanols kunģī darbojas ka ķīmiskais šķīdītājs, bojājot gļotādu. Lietojiet labas kvalitātes alkaholu ne biežāk kā vienu reizi menesī, atceroties par uzkodām.

Cepti ēdieni. Augu eļļa cepsanas laikā veido bīstamus koncerogenus, kas saindē kunģi un paaugstina holesterīna līmeni.

Transtauki. Bīstami savienojumi, kas atrodami daudzos pārstrādātos pārtikas produktos, saldumos, desās.

Dzērieni ar krāsvielam un cukuru. Veikalos nopērkamās sulas satur krāsvielas, saldos sīrupus un konservantus. Tas stimule kunģa sulas izdalīšanos, kas korodē kuņģa sienas.

Asās garšvielas un mērces. Tās uzlabo ēdiena garšu, bet bieži lietojot traucē oksidācijas procesus un kairina gļotādu. Lietojiet ar mēra izjūtu un neaizrajaties ar eksotisko recepšu pagatavošanu.

Kafija. Lielos daudzumos aromātiskais dzēriens provocē grēmas, aktīvu sālsskabes izdalīšanos. Ierobežojiet devu līdz 1-2 porcijām dienā.


Pārtikas skābes. Gremošanas sistēmas dabiskā vide ir sārmaina, tāpēc etiķis un citrons maina tās sastāvu un iznīcina gļotādas aizsardzību.

Miltu produkti un beķerejas izstrādājumi. Šādu pārtiku ir grūti sagremot ar sāls izdalīšanos, tas provocē pūšanas procesu un vēdera uzpūšanos.

COMMENTS

Pievienot komentāru